[...] laktozy, czyli najmniej pożądanego składnika diety kulturysty. Kupując koncentrat białka serwatkowego (WPC) płacimy przecież za wysoką ilość białka (czyli proteiny bogate w aminokwasy np. BCAA), a tego akurat w serwatce białkowej jest najmniej! Chcę stosować serwatkę białkową, bo jest tania! Zgadza się. Serwatka białkowa nie ma wartości dla [...]
[...] uważane są one za jedne z lepszych źródeł pełnowartościowych protein. Z tego też względu chętnie sięgają po nie osoby aktywne, jak i sportowcy. Dzięki temu, że są zasobne w aminokwasy egzogenne i BCAA, wykorzystywane są zarówno podczas okresów budowy masy mięśniowej, jak i podczas redukcji. Ile białka potrzebujemy w ciągu dnia? Ilość białka, [...]
[...] jest w przypadku kortyzolu. Kortyzol (w nadmiarze): jest groźny dla mięśni, powoduje ich katabolizm (rozpad), zwiększa rozpad białek w mięśniach szkieletowych uwalniając aminokwasy, sprzyja cukrzycy (kortyzol hamuje wychwyt glukozy w mięśniach, w tkance tłuszczowej i w układzie limfatycznym oraz nasila glukoneogenezę), zmniejsza wchłanianie [...]
[...] wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc dodatek do kremów, balsamów czy szamponów, których celem jest pielęgnacja skóry, włosów i paznokci. Szeroko natomiast aminokwasy wykorzystywane są w suplementacji sportowej. Osoby trenujące głównie wykorzystują tutaj mieszanki aminokwasów BCAA, jak i EAA, które wykorzystywane są w okresie [...]
[...] sporty siłowe bywa mocno rozbudowana. Osoby trenujące wykorzystują kreatynę, beta-alaninę, l-karnitynę, kofeinę, argininę oraz preparaty odżywcze typu białko, BCAA czy aminokwasy. Jednak, jeśli zapytamy część z nich bez jakiego produktu nie wyobrażają sobie treningów, odpowiadają, że jest to białko. Białko jest elementem diety, który nie [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
Temat, który nieustannie pojawia się w Internecie, jest związany z porównywaniem dyscyplin takich jak podnoszenie ciężarów, trójbój siłowy oraz kulturystyka. Często powtarzam młodym ludziom, iż nie warto angażować się w tego rodzaju sport, z myślą o zawodowstwie. Osoby, które mogą zarabiać w ten sposób pieniądze, należą do wąskiego, elitarnego [...]
[...] naukowcy sądzą, iż RER wynoszący 0.74 wskazuje tylko na utlenianie tłuszczów? Może się okazać, iż przysiady na czczo wywołały większy katabolizm, a energię dostarczały aminokwasy z mięśni (wskazuje na to RER wynoszący ok. 0.8). Jest to skrajnie niekorzystne zjawisko obserwowane w licznych badaniach naukowych. Co prawda nie występuje w dużym [...]
[...] kortyzolu np. w kolejnych kilku dniach, a nie chwilę po zakończeniu treningu. Przy tym chciałbym dodać, iż organizm chętnie i łatwo ponownie wykorzystuje uwolnione z mięśni aminokwasy. Przyjmuje się, iż ponownie wbudowywanych jest 70-75% z nich (a więc nie można rozpatrywać wysiłku, jako czynnika tylko destrukcyjnego). Nasilony katabolizm Kiedy [...]
[...] na osobie lekkiej i słabo wytrenowanej, ma się nijak do ciężkiego i wyćwiczonego mężczyzny, kulturysty. W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były to osoby w wieku ~34 lat, mające średnio 171 cm wzrostu i 65 kg wagi (tak, osoby mające niedowagę!). Poza tym ich trening [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] wydala lub w inny sposób użytkuje. Wszystkie hormony są chemią (testosteron, kortyzol, hormon wzrostu, IGF-1, estrogeny, progesteron, insulina etc.), enzymy są chemią, aminokwasy budujące mięśnie, tłuszcze podskórne, wisceralne i wewnątrzmięśniowe to przecież struktury chemiczne. Chemiczni czy naturalni - co to w ogóle oznacza? Mało tego, [...]
[...] efektywność treningową, stąd warto, aby wybór był właściwy. Stosując BCAA + Glutamine Zero produkcji BioTechUSA praktycznie naraz możesz zaopatrywać swój organizm w obydwa aminokwasy. Nie zadawalaj się połowicznym sukcesem, daj swym mięśniom dodatkowy ładunek! Preparat BCAA + Glutamine Zero, podobnie do całej reszty wyrobów BioTechUSA jest [...]
[...] kwestia wygląda zupełnie inaczej. Jak są przyswajane białka u człowieka? Żołądek => dwunastnica => jelito cienkie białko => polipeptydy => oligopeptydy / wolne aminokwasy => wolne aminokwasy; dwu- i trójpeptydy Ile białka przyswaja się w ciągu godziny? Naukowcy oszacowali maksymalną szybkość przyswajania protein: stek z [...]
[...] roślinnego, które chciałbym omówić, jest białko pochodzące z grochu. A to głównie z kilku przyczyn: stosunkowo niskiej ceny, wysokiej jakości - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, choć może zawierać mniejszą ilość metioniny - warto łączyć je z innym bogatym źródłem pokarmowym białka, równomiernym uwalnianiem aminokwasów w tempie - 3,5 g / [...]
Jeśli zastanawiasz się, jak możesz wspomóc budowę mięśni, to mam dobrą wiadomość: to wcale nie jest aż takie skomplikowane. Jednak na kulturystów czyha wiele pułapek i postaram się opisać chociaż niektóre z najczęściej spotykanych. Jak wiemy, istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, [...]
[...] tłuszcz” Najprawdopodobniej trening na czczo w badaniu Tae Woon Kima i wsp. nie tylko spowodował znaczącą zwyżkę poziomu kortyzolu, ale także rozpad tkanki mięśniowej (aminokwasy posłużyły mężczyznom, jako źródło energii w warunkach kryzysu). Realnie rzecz ujmując, krótkotrwałe, niezbyt intensywne aeroby (nawet na czczo) nie powinny być [...]
[...] życia) do nawet 40% (u osób prowadzących bardzo aktywny tryb życia), termogeneza pokarmowa - około 10% dobowego wydatku energii. Druga kwestia przedstawia się następująco: aminokwasy budujące białko są bardzo słabym materiałem energetycznym. Zamiast tłuszczów, które są bardzo dobrym źródłem energii, organizm rozbija mięśnie. Proces ten może być [...]
[...] węglowodanowe, węglowodanowo-białkowe. Do dzisiaj spotykam ludzi, którzy obawiają się jakichkolwiek dodatków do żywności. Nieważne, iż będzie to kreatyna, BCAA lub inne aminokwasy. W badaniach można przeczytać, iż wspomniane produkty są zdrowe i pożyteczne nie tylko dla sportowców. Ale nie, o wiele silniejsze są przesądy. Z reguły te same [...]
[...] A. Rudnicka Żywienie zdrowego i chorego człowieka oraz https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6245118/ Legenda: (a) Autorzy nie napisali, co rozumieją przez pojęcie aminokwasy niezbędne (EAA). Informacje dotyczące białka jaja wziąłem z książki H. Ciborowska, A. Rudnicka „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. Są to podsumowane [...]